ludaskása
Ludaskása
Hozzávalók: liba- vagy kacsaaprólék bőven, 3-4 sárgarépa, vagy 3 fehérrépa, 20 dekányi gomba, de ha nincs otthon, enélkül is főztem már, a zellergumó, 2 kis fej vöröshagyma, petrezselyem, zellerzöld, bors, só, 50 dkg rizs
(reszelt sajt)
Elkészítés:
A tisztított aprólékot öntsd fel kb. másfél liter hideg vízzel, add hozzá a megtisztított sárga- és fehérrépát, a zellert, (s ha van, a megtisztított gombát), tedd bele egészben a meghámozott vöröshagymákat, adj hozzá egy-egy csokor petrezselymet, és zellerzöldet, néhány szem feketeborsot, sót, s lassú tűzre tedd fel főni. Amikor ez a húsleves már kész (minden puha benne) tedd félre, szedd le a zsírját, szedd ki belőle a zöldséget, a húsféléket, s a levet szűrd át.
A húst csontozd ki, s a belsőségekkel együtt vágd kis kockákra, a sárga- és a fehérrépát, a zellert (és a gombát) ugyancsak kockázd fel.
A rizst mosd meg, s jól csurgasd le. A levesről leszedett zsír egy részét hevítsd fel, forgasd bele a rizst, s addig kevergesd, amíg az nem válik üvegessé (opálossá). Ekkor öntsd fel a forró húslevessel (bő kétannyi leves kell, mint amennyi a rizs térfogata volt). Ha a lé felforrt, vedd egészen kicsire a tüzet, s fedő alatt párold a rizst. Amikor már majdnem megpuhult, akkor óvatosan keverd hozzá a zöldséget és a húsfélét, s azzal együtt párold készre.
A reszelt sajt nincs benne az eredeti receptben, de nagyon finom vele |