Husi receptjei2009.09.23. 17:06, Vicusmamsi
Bolero tészta
BOLERÓ TÉSZTA
Piskóta: 20 dkg cukor, 20 dkg liszt, 4 tojás, 1 dl tej, 1 dl olaj, 1 csomag sütőpor
Krém: 1 pohár. 4,5 dl tejföl, 2 cs. vaníliacukor, 1 cs. főzés nélküli vaníliapuding. Kikeverjük. Ezt kenjük a piskóta tetejére.
7 dl vízben felfőzünk 2 cs. vaníliapudingot, 20 dkg cukrot teszünk bele és végül 1 cs. epres Boleró italport teszünk bele. Az italport akkor tegyük bele, ha egy kicsit már hűlt a puding.
Hűlni hagyjuk, kavargatjuk. Ne hűljön ki teljesen, úgy könnyebben lesz kenhető. Rátesszük a tészta tetejére és egyenletesen elkenjük.
SAJTOS CSAVART
A tésztához: 1 doboz (450 g) fagyasztott leveles tészta
A töltelékhez: 100 g Ilmici vagy Lajta sajt, pirospaprika, 1 evőkanál tej
A tepsi sarkait és közepét kivajazzuk, majd sütőpapírral kibéleljük.A fagyasztott leveles tésztát a dobozon található előírás szerint felengedjük.A töltelékhez a reszelt sajtot összekeverjük a pirospaprikával és a frissen őrölt borssal.Három tésztalapot egymásra helyezünk, majd lisztezett deszkán nagy, kb 20X40 cm-es téglalappá nyújtjuk.A tojássárgáját a tejjel együtt felverjük. Megkenjük vele a tésztalapot.A sajtos massza felét a tészta egyik felére szórjuk. Ráhajtjuk a tészta másik felét, kicsit rá is nyomjuk.A sütőt 200 C-ra (légkeverésnél 180 C-ra) előmelegítjük.A töltött tésztát kb. 2 cm vastagon felszeleteljük. Ebből a mennyiségből kb. 20 db lesz.A tésztacsíkokat kétszer megtekerjük, majd a tepsibe helyezzük. A végeig rányomjuk a sütőpapírra. 10 percig pihentetjük.
A maradék tésztával és töltelékkel ugyanígy járunk el. A tésztacsíkok tetejét a maradék tojássárgájával megkenjük, majd sütjük.
Megjegyzés: Jól sikerült, csak én legközelebb egy kis sót is fogok tenni a sajt, a bors, és pirospaprika mellé, a töltelékhez. Sajtot nem találtam egyiket sem az adottak közül, de Trappistával is jó volt.
Shrekk süti
Hozzávalók: 50dkgdaráltkeksz, 30dkgporcukor, 25dkgmargarin, 1cs.van.cukor,tej(1,5-2dl), kb. 10 dkg kókuszreszelék,kakaópor(2-3e.k.)1rumaroma,mandulaaroma,barackle kvár
Elkészítés:
A kekszet, a cukrot, a van. cukrot, a margarint tejjel összedolgozzuk. (A kókuszgolyó tésztájánál kicsit szárazabb tésztát kell hogy kapjunk) Kétfelé vesszük a tésztát, az egyik felébe belekeverjük a kakaóport, a rumaromát és kókuszreszeléket. A másik részbe belekeverünk annyi mandulaaromát, hogy szép zöld színe legyen és az íze is jó mandulás/marcipános ízű legyen.(Ez függ az aromától, valamelyikből elég egy fél üvegcsével is, de van amelyikből egy egésszel bele kell tenni. Az aroma általában kicsit felhígítja a tésztának ezt a felét, ezért kevertem hozzá még egy kis darált diót. )Egy tepsi aljára kókuszreszeléket szórunk vékonyan (még jobb, ha folpack-ot teszünk bele), belenyomkodjuk a kakaós-kókuszos tésztát, vékonyan megkenjük baracklekvárral, rányomkodjuk a mandulás tésztát és bevonjuk tortabevonóval(csoki+olaj). Egy pár órára érdemes hűtőbe tenni, hogy a tészta kicsit keményebb legyen, mert úgy könnyebben és szebben lehet szeletelni.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
BOCCACCIO-SZELET
Hozzávalók: 5 tojás, 10 kanál porcukor, 5 kanál víz, 30 dkg darált dió, 5 kanál liszt, fél csomag sütőpor, zsiradék és liszt a tepsi kikenéséhez.
Krém: 20 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 20 dkg vaj, 2 dupla kávé
A tojások sárgáját a porcukorral és 5 evőkanál vízzel jól elkeverjük, hozzáadunk 15 dkg darált diót, a lisztet és a sütőport. Az 5 tojásfehérjét kemény habbá felverjük, és a simára kevert masszához dolgozzuk. Kizsírozott, lisztezett tepsiben közepes hőfokon megsütjük.
A krémhez a porcukrot, a vaníliás cukrot, a vajjal jól kikeverjük, és folytonos keverés közben apránként 2 dupla kávét vegyítünk bele. Az egész krémet a piskótalapra kenjük.
A tetejére darált diót szórunk, és kockára vagy 3 alakúra vágva kínáljuk.
Hőfok: 200 C
Megjegyzés: A tésztájába beletettem a 15 dkg darált diót, viszont a megmaradt adagot túl soknak találtam a tetejére szórni, nem szórtam rá mindet,.
Én mostanában mindig sütőpapírt használok.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
|